Atestata documentar la anul 1234 (izvoarele locale vorbesc de anul 1203 ca an "in care s-a inceput zidirea Brasovului"), localitatea fondata de colonisti de origine germanica avea sa fie secole de-a randul cea mai importanta cetate din Transilvania, cu rol comercial, cultural si militar. Marturii ale veacurilor trecute sunt monumentele rasfirate pe intreg perimetrul vechii cetati sau in proximitatea acesteia. Asezat intr-un cadru natural mirific, Brasovul este acum un centru turistic de exceptie in aceasta parte a Europei.


    Cladirea care adaposteste astazi Muzeul de Istorie Brasov, este cunoscuta ca fiind "Casa Sfatului", denumire pe care a primit-o inca din momentul proiectarii ei: decembrie, 1420. Aici se tineau sedinte, procese publice sau spectacole de teatru.Turnul central, (1525-1528) inalt de 58 m, folosit ca turn de observatie, este inconjurat de alte patru turnuri mai mici, avand in varf cate o sfera, semnificand dreptul orasului de a da sentinta capitala. Aici in Casa Sfatului, s-au luat, veacuri de-a randul, hotarari legate de evenimente importante pentru Brasov, Tara Barsei, sau chiar pentru intreaga Transilvanie.
    Administratia orasului s-a mutat din aceasta cladire in anul 1876. In preajma cladirii cu turn se afla piata, compartimentata dupa specificul produselor desfacute: sirul graului, sirul inului, sirul florilor, sirul dogarilor. In 1523, pe turnul "Casei Sfatului" este instalat un ceas, iar in 1774 este asezata stema orasului.